Днес така, а утре – иначе“ – така се е изказала

...
Днес така, а утре – иначе“ – така се е изказала
Коментари Харесай

Меркел към вирусолозите: Днес така, а утре – иначе

„ Днес по този начин, а на следващия ден – другояче “ – по този начин се е изказала Ангела Меркел в стеснен кръг във връзка с вирусолозите в Германия, написа „ Билд ", представен от БГНЕС.Недоволството ѝ е било ориентирано особено към основния вирусолог от берлинската клиника „ Шарите “ Кристиан Дростен, прецизира изданието.

Канцлерът е цитирала негово изявление, съгласно което би било по-полезно полицията да пазари за пенсионерите, в сравнение с да пази границите. Два дни по-късно той се е оповестил за затваряне на границите. 

Меркел е подлагала на критика Дростен и поради първичните му изявления за заплахата от заразяване на децата по време на пандемия. Впоследствие лекарят съобщи, че децата са тъкмо толкоз подложени на риска от заразяване, колкото и възрастните. Според отчет на Дростен и екипа му, броят на вирусите, които могат да бъдат открити в дихателните пътища, не зависи от възрастовата група на индивида. В същото време се акцентира, че това умозаключение не е доказано от самостоятелни специалисти.

Въз основа на своите резултати учените предизвестяват за неограниченото отваряне на учебните заведения и детските градини в Германия . Дростен, базирайки се на „ научно “ проучване, съобщи по-рано, че при децата рискът от зараза е по-малък, в сравнение с при възрастните („ една трета “)

Според „ Билд “, предисторията на тези връзки е обвързвана със съвета на Дростен кабинетът да затвори учебните заведения, макар че единствено ден по-рано е предложил тъкмо противоположното . След вербален конфликт с Меркел, лекарят е декларирал, че човек може да смени позицията си, откакто е получил нова информация.

Според представителя на държавното управление Щефан Зайберт, Меркел не е подлагала на критика вирусолога, а по време на конференцията е говорила за значимата роля на науката.

- Съседна Сърбия също стартира да разхлабва противоепидемичните ограничения, които бяха едни от най-строгите в света.  От през днешния ден пенсионерите в Сърбия могат да излизат всекидневно (досега можеха единствено да пазарят рано заран през почивните дни), след дни ще отворят заведения за хранене и кафенета. Градският превоз ще възвърне работата си на 8 май, детските градини - на 11-и. Парковете в западната ни съседка отвориха по-рано тази седмица.

Една от аргументите за това разхлабване е освен намалелият брой нови случаи, само че и дейната гражданска реакция. Сърбите няколко вечери подред стачкуваха от балконите си с тигани, тенджери, свирки и други. " С звук против диктатурата " припомня за демонстрациите от 1996 и 1997 година против Слободан Милошевич, написа в. " Данас ". Лидерите на опозицията в Сърбия пък излязоха нощес пред Националното заседание. Те разкритикуваха строгите ограничавания, наложени от Александър Вучич и упрекнаха президента, че постанова " анормални и нечовешки ограничения " по отношение на жителите.   " Тук сме, тъй като желаеме да живеем в естествена страна, желаеме да сме част от Европа. Търсим положителни връзки с всички - с Китай, с Русия, с Америка, само че ние се намираме в Европа и желаеме да сме в Европейския съюз, това е нашето бъдеще ", съобщи ръководителят на опозиционната Партия на свободата и справедливостта Драган Джилас. 

В Сърбия доказаните случаи са над 9000, а умрелите - 179. Миналия месец в западната ни съседка бе въведено изключително състояние, вечерен час и цялостна обсада през почивните дни и Великден, бяха затворени и границите.

- Нови 739 жертви на ковид даде Англия за ден . Общият брой на починалите от COVID-19 в страната до момента е 27 510. Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок също разгласи, че Англия е постигнала задачата си от 100 000 теста дневно до края на април, като сподели, че в четвъртък са употребявани 122 347 теста, наричайки това " необикновено достижение ".

Вчера министър председателят на Англия даде първата си конференция, откакто се възвърне от заболяването, и на нея съобщи, че  Обединеното кралство е минало пика на епидемията.  Въпреки възходящия брой на смъртните случаи във втората най-засегната от заболяването страна в Европа и недоволството от държавните ограничения, Джонсън даде обещание идната седмица да показа тактика за излизане от блокадата. 

 - Властите в Китай са отказали да позволен представители на Световната здравна организация (СЗО) да вземат участие в следствие за произхода  на коронавируса, оплака се представителят на организацията в Пекин Годен Галеа пред английския тв канал " Скай нюз ". СЗО продължава да упорства да бъде включена в инспекцията, като се е свързала с Китайската здравна комисия и с управляващите. " Знаем, че се организира национално следствие, само че на този стадий не сме поканени да се присъединим ", сподели Галеа. Той е безапелационен, че установяването на произхода на вируса е доста значимо. " Приоритет е да разберем колкото е допустимо повече неща, с цел да предотвратим нова поява на болестта ", споделя още Годен Галеа.

На въпрос на " Скай нюз "   дали има основателна причина СЗО да не бъде включена в следствието, Галеа е безапелационен: „ От наша позиция - не “.

Австралийските управляващи упорстват да се направи независимо публично следствие на произхода на COVID-19. Китай неколкократно отхвърля апелите за без значение интернационално следствие на произхода на ковид с обяснението, че то ще е " политически стимулирана самодейност ", която щяла да пренасочи вниманието от битката с пандемията. 

На конференция в Белия дом президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи през вчерашния ден, че е видял доказателства, че COVID-19 е основан в лаборатория в Китай и по-специално в Института по вирусология в Ухан, от където потегли разпространяването на зарадат. С изявлението си той оспори изказванията на американските разузнавателни организации, които са на мнение, че коронавирусът не е основан в китайска лаборатория. 

- Повече от един милион души от над три милиона инфектирани към този момент са се възстановили от ковид , сочат данни на университета Джонс Хопкинс, предава Би Би Си. Най-голям брой са излекуваните от болестта в Съединени американски щати - 153 947 души от общо 1 070 026 инфектирани с COVID-19. На второ място по брой на излекуваните е Германия, където те са 123 500 от 163 009 болни; следва Испания -112 050 оздравели от общо 213 435; Китай - 78 523 от общо 83 956 инфектирани и Италия - 75 945 от 205 463-ма с позитивни проби за ковид.

На общия декор COVID-19 наподобява има ниска смъртност, което значи, че съвсем всички от тези три милиона инфектирани в последна сметка ще се възстановят - макар че в някои случаи това може да отнеме доста време. Но тъкмо какъв брой ще се възстановят?

Това зависи от смъртността - т.е. какъв брой хора, които се заразят ще умрат. Нещо, което към момента не знаем.  Прогнози на здравно списание The Lancet допускат, че коронавирусът провокира по-висока смъртност от грипа (0,1%) и по-ниска от SARS (9,5%).

Ако проучваме случаите на круизните кораби - където няма „ външни инфекции ” или нетествани хора - смъртността наподобява е към 1%, написа списанието. Но защото обстановката с тестването е толкоз друга в обособените страни (и никоя страна няма 100% тестване на популацията като пасажерите на круизните кораби), можем да забележим единствено съотношението на смъртните случаи и доказаните инфекции.

Когато се тестват единствено хора с по-силно проявени признаци, честотата на смъртност е по-висока от 1%. В реалност е евентуално доста хора да заловен вируса, без да бъдат публично регистрирани - което значи, че смъртността е по-ниска, в сравнение с може да демонстрират формалните данни.

- В Европейския съюз са в ход 29 плана за създаване на ваксина и 86 на лекарство против COVID-19 . Това съобщи в изявление за БНР заместник-директорът на Европейската организация по медикаментите Ноел Уатион.  „ В момента сме в контакт с ръководителите на 29 плана за създаване на ваксина и с 86 на лекарство. Тук приказваме освен за фармацевтични компании, само че и университети “, сподели той в изявление за стратегия „ Хоризонт “.

„ Това, което вършим ние, е да предложим набор от ограничения, които да поддържат създаването на лекарство и ваксина. Те са бърз теоретичен съвет, който предоставяме, обзор на всички данни и неотложно предоставяне на противоположна връзка. Създадохме и ускорена процедура за оценка, която разрешава да се редуцира изцяло научния развой “, дови той.

- За последното денонощие Русия е записала нови 7 933 случая на заразяване с ковид, което е най-големият растеж за целия интервал на пандемията до момента, заяви оперативният щаб. При 44,5 % от новите инфектирани не е имало клинични проявления. Най-голям е броят на новите случаи в Москва – 3 561 души, в Московска област са регистрирани 797 инфектирани, а в Санкт Петербург – 349 индивида. Общият брой на диагностицираните с COVID-19 в Русия е 114 431, смъртните случаи са 1 169, а оздравелите пациенти – 13 220. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР